PONITYTÖSTÄ YRITTÄJÄKSI


Veera Mikkanen

Palo hevosiin on lähtenyt jo pienestä pitäen äitini kautta. Kotonamme asui aina muutama suomenhevonen -ravureita, ratsuja ja kasvavia nuoria. Ensimmäinen oma ponini, shetlanninponi Simba, ansaitsee aivan oman mainintansa kasvustani hevosihmiseksi. Tuo pieni lehmänkirjava poni opetti minulle kärsivällisyyttä, määrätietoisuutta ja ratsastuksen saloja.

Ajatukset omasta hevosalan yrityksestä tuottaen monipuolisia palveluita ovat lähteneet liikkeelle jo teini-iässä lähtiessäni opiskelemaan hevosalalle ratsastuksenohjaajaksi. Tuolloin opinnot jäivät kuitenkin kesken ja lopulta valmistuin hotelli-,ravintola- ja catering -alalta kokiksi. Kokki opintojen jälkeen työskentelin eri anniskeluravintoloissa tarjoilijana, karaoketätinä ja ravintolapäällikkönä. Haaveilut omasta hevoshommasta pyöri kuitenkin monesti ajatuksissa.

Vuosien saatossa ja monien sattumusten kautta löysin itseni opiskelemasta ja työskentelemästä hevostilalta, tilalla asui myös silloinen oma lämminveriseni Luksu ja shetlanninponini Ulla. Työskentelin tilalla kaikessa mahdollisessa ja mahdottomassa oppien todella paljon hevostilan pyörittämisestä. 

Opintojen kesken tulin raskaaksi ja saimme ihanan tyttölapsen Friidan heinäkuussa 2019. Samalla opinnot vaihtuivat lennosta ratsastuksenohjaajasta harrasteohjaajan opintoihin tarpeeksi pätevän näyttöhevosen puututtua. Haaveissa on tulevaisuudessa jatkaa hevosalan opintoja pidemmälle. Opiskelin myös sosiaalipedagogisen hevostoiminnan-ohjaajaksi vuonna 2020. Työskentely samalla hevostilalla jatkui, oma hevostilanne oli muuttunut tässä vuosien aikana niin, että omistuksessani oli enää perheemme omakasvatti suomenhevostamma Poltos. Haaveet omasta orivarsasta syttyi ja pian syntyikin Poltoksen ensimmäinen jälkeläinen, minun ensimmäinen oma kasvattini, komea kulomusta orivarsa, joka sai nimekseen Runoilija. Tuon elämäni hevosen nimestä muovautui myös yrityksen nimi.

Työskentely opintojen aikaiselta hevostilalta päättyi ja kaipuu hevosalalle töihin jäi. Tiesin jo tuolloin etten halua hevosalalle työllistyä enää kuin vain yrittäjänä.

Pian haaveet alkoivatkin muuttua todeksi,  kun muutin hevosteni kanssa uuteen kotiin Nurminiemen ratsutilalle. Tilalla oli yritystoiminta lopetettu, jäljellä oli yksityishevosia ja upeat tilat ilman sen suurempaa käyttöä kalustoineen.  Kaikessa hiljaisuudessa unelmat alkoivat muuttua todeksi ja yritystoiminta sai alkunsa... 

"Veera opettaa asiat alusta loppuun asti. Hän on kekseliäs, tarpeeksi jämäkkä ja todella ammattitaitoinen ohjaaja, joka omistaa todella hyvän tietotaidon hevosista." -asiakaspalaute

Eveliina Pesonen

Eveliina eli tutummin Eve on aloittanut hevosalan opinnot Runossa tammikuussa 2024. Eve on tallilla tuttu kasvo jo entuudestaan ja onkin ollut Veeran tukena ja apuna jo ennen opiskelu päätöstä. Eve on luonteeltaan kaikkeen tarttuva duunari, joka ei ikinä jätä mitään hommaa puolitiehen. Yleensä jos Veera Eveltä pyytää jotain hommaa hoidettavaksi, niin yleensä se on jo aina tehty ja vähä päälekkin.

Eveä nähdään kaikissa tallin ohjelmissa Veeran kanssa ja Evestä onkin muodostunut varsinkin ratsastustunneilla jo osalle ihan lemppari. Määrätietoinen, järjestelmällinen, mutta joustava Eve huolehtii tunneilla, että kaikilla ratsastajilla on varmasti hyvä fiilis aina tunnin jälkeen.

Maastoratsastukset ovat tuttua hommaa jo aikaisemmasta kokemuksesta ja ryhmät liikkuvatkin sujuvasti niin suomen kuin englannin kielellä myös Even kanssa. Uutena aluevaltauksena Eve on tutustunut rekiajeluun ja tallin hevostoimintaan.


TalliApustajat

Tallilla kuuluu arki-iltaisin iloinen puheensorina, kun tallitytöt saapuvat paikalle. Meillä on tallilla käytössä TalliApustaja -systeemi, jossa hommiin koulutetut nuoret avustavat asiakaspalvelussa ja tilan siisteyden ylläpitämisessä. Avustuksia keräämällä Apustajat voivat lunastaa itselleen ratsastustunteja, maastoretkiä tai milloin mitäkin satutaan hauskaa keksimään.

Meidän avustajat ovat säänkestäviä ja aina hakemassa asioista positiivista laitaa. Asiakkailta on myös tullut paljon palautetta Apustajien ammattitaitoisesta ja positiivisesta asenteesta. Heillä talliarki pyörii varmoin ottein ja yleensä hommat on tehty jo ennen kuin on pyydettykkään.


Jari Säkkinen

Jari on Ratsutalli Runon tilojen omistaja ja näin ollen myös Veeran vuokranantaja. Jari on oikea taikuri nikkarointi taidoistaan ja rakentaa ja korjaa mitä vain ja kaikkeen löytyy aina ratkaisu. Jarin nähdään paljon liikkuvan tilalla, aina jonkun projektin kimpussa. Näppärä tilan isäntä huoltaa hevosten heinäpaalien siirrot, korjaustyöt, pihateiden kunnossapidon ja mitä nyt vain sattuu hommaa olemaan, rekiohjatkin pysyvät käsissä.  Kaikki hoituu!